Verse pruimen vlaai

Ze zijn er weer. onze verser dan verse pruimenvlaaien. Puur natuur en gewoon heel erg lekker. Op onze dunne vlaaibodem doen we een beetje zwartepruimenpulp om het sap van de verse pruimen op te vangen tijdens het bakken. Na het bakken gaan de vlaaien naar onze verkooplocaties. 

De pruimen worden bij een Limburgse fruithandelaar gekocht. Deze plukt de pruimen, maakt de pruimen schoon en ontpit en halveert ze voor ons. Op die manier belasten we onze bakkers niet met deze tijdrovende bezigheid, maar kunnen zij zich bezighouden met het bakproces. 

De vlaaibodem is gemaakt van bloem, water en desem. De zwarte pruimenpulp van zwarte pruimen met wat bindmiddel en erbovenop komen verse pruimen. Verder toevoegingen zijn niet nodig om dit product nog lekkerder te maken. 

6 gezegden die `vlaai` bevatten (Nederlands) (bron : mijn woordenboek.nl)

  1. De vlaaibodem is niet doorbakken = D’r vlaam hat d’r reem i (Mechels (NL))
  2. goede Limburgse vlaai is goed gevuld = goej Limburgse vloj ès din van laer, mèr dik van smaer (Munsterbilzen – Minsters)
  3. een kom vlaaien = ‘n teste vloan (Overmeers)
  4. Wordt gezegd over vlaai = Vlaai mòt zeen: dun van laer, en dik van smaer (Steins)
  5. Een goed gevulde vlaai = ‘n Gooj vlaaj és dun van laer en dik van smaer (Weerts)
  6. Hij heeft in een koeienvlaai getrapt = Hij hee din ne pladaster getrapt (Bevers)

Zie ook Spreekwoorden met vlaai op Woorden.org

2 gezegden die `vlaai` bevatten (In dialect)

  1. Better ene ko met ‘n beste vlaai, dan ‘n hele trop met ‘n bult lawaai = Beter maar een keer raak, dan alleen opschepperij (Winterswijks)
  2. Vlaai mòt zeen: dun van laer, en dik van smaer = Wordt gezegd over vlaai (Steins)