Uitzending Keuringsdienst van Waarde

De Keuringsdienst van Waarde heeft in een uitzending het antwoord gezocht op de vraag waar het prijsverschil tussen industriële en ambachtelijke bakkerijproducten vandaan komt

Dit is heel logisch eigenlijk. het antwoord is gewoon omdat ambachtelijke bakkerijen andere en hogere kosten kennen dan industriële bakkerijen.

Dat komt onder andere door:

  • Volume: industriële bakkerijen produceren meer 1 of een paar produkten en kunnen daardoor veel betere inkoopcondities bedingen bij grondstoffenleveranciers dan ambachtelijke bakkerijen. 
  • een ambachtelijke bakker maakt bijna alle produkten die hij in zijn winkels verkoopt zelf en dat zijn heel veel verschillende soorten. 
  • Industriële bakkerijen leveren hun ene of enkele produkten in grootte bulk aan afnemers. Deze grootafnemers verkopen dan weer hun producten aan hun klanten o.a. supermarkten of groothandels.
  • Ambachtelijke bakkerijen hebben hun eigen bakkers, eigen winkel(s), eigen verkooppersoneel en eigen service hebben, waarvan de kosten in de verkoopprijs worden doorberekend. 
  • Iedereen in de bakkerijbranche valt onder de CAO Bakkersbedrijf en krijgt een goed salaris. Er is ook verschil in uurtarief tussen de industriële bakker en ambachtelijke bakker omdat bij de industrie de bakker maar 1 produkt en 1 recept goed hoeft te doen terwijl de ambachtelijke bakker bijna alle recepten moet kennen. 
  • De productie in grote industriële bakkerijen is meer machinaal en dus efficiënter ingericht dan bij de ambachtelijke bakker, waar nog altijd de nadruk ligt op het ambachtelijke handwerk. En handwerk kost meer tijd, maar maakt het produkt ook duurder maar ook specialer. 

Producten: de ambachtelijke bakker heeft over het algemeen een breder en gevarieerder eigen assortiment en kent daardoor een arbeidsintensievere productie dan de industriële bakkerij. 

Dus hopelijk blijft de klant niet altijd op de prijzen letten, maar gunt hij de lokale ambachtelijke bakker ook een lang en goed leven met zijn onderneming zodat het een aantrekkelijk beroep blijft en het vak voor de toekomst behouden.