Skip to main content

Historie Bakkerij Dukers

Grondlegger van de bakkerij is Joseph Lambert Dukers, geboren op 23 augustus 1908 te Susteren als zoon van Lodewijk Dukers en Anna Peters. Hij is op 31-jarige leeftijd getrouwd met Maria Johanna Rademakers, destijds 24 jaar oud, geboren op 16 december 1914 te Spaubeek als dochter van Christiaan Rademakers en Johanna Josephina Schoenmackers.

Op jonge leeftijd was Lambert in een beek in Susteren gaan zwemmen en is erna door een bacterie of virus zeer slechthorend geworden. Hierdoor moest hij stoppen met de toenmalige kweekschool waar hij aan het leren was voor schoolmeester. Samen met zijn vader kwamen ze tot de beslissing dat je niet per se goed hoefde te horen als bakker zijnde, waardoor hij dus bakker is geworden.

1924
Op 15-jarige leeftijd kwam Lambert Dukers met de fiets (zie foto) vanuit Susteren naar Beek om bij bakker Lemmens (later bakkerij Maessen) op de Adsteeg als knecht voor bakker te leren. Het vak werd hem geleerd door Lemmens en later leerde hij het weer aan Gil Maessen, een dirigent en schoonzoon van Lemmens. Toen Lambert de beginselen van het vak kende, wilde hij graag als zelfstandige beginnen in een pand op Kerkstraat 3 in Beek. Hier runde Zef Hoedemakers een bakkerij en er was ook een klein winkeltje bij. Dit winkeltje werd gerund door Marie Heijmans, destijds moeder van twaalf kinderen.

1936
Lambert wilde toch graag iets voor zichzelf beginnen dus ging hij op zoek naar een geschikte bouwlocatie. Deze werd gevonden op de Hoolstraat in Beek. De gemeente had echter liever gezien dat hij naar het destijds geheten De Kamp zou gaan op de hoek Burgemeester Lemmensstraat/Peter Treckpoelstraat. De vader van Lambert was het hier niet mee eens, waardoor het Hoolstraat nummer 5 werd. Om dit stuk grond te kunnen kopen moest de vader van Lambert elf weiden verkopen.

Allereerst werd er een bakkerij met klein woonhuis gebouwd. In 1939, toen de bakkerij klaar was en Lambert inmiddels getrouwd was met Marie, kwam er een groter woonhuis met winkeltje bij. Marie zorgde voor de winkel en Lambert maakte de broden en de vlaaien. In die tijd werd er al van personeel gebruikt gemaakt: de gezusters Blom en Schepers.

Het brood werd eerst verkocht met paard en wagen langs de deur. Het zwarte paard werd dikwijls geleend door begrafenisonderneming en taxivervoersbedrijf Demandt om voor de lijkenkoets te lopen. ‘s Ochtends liep het paard de begrafenis en ‘s middags de bezorgroute van Dukers.

1940
Oorlogstijd. Alles was op de bon. Lambert en Marie moesten al het geld inleveren. Meel werd gekocht met de bonnen die de mensen weer moesten betalen voor het brood en de vlaaien. De helft van de tijd vergat Marie dat de mensen bonnen moesten betalen en moest ze het dorp door om bonnen te verzamelen. Het gezin met vijf kinderen moest rondkomen van tien gulden per maand.

1950 en later 
Na de periode van paard en wagen kocht Lambert een bakfiets.
Echter, Lambert lustte graag een drankje en mede door zijn slechthorendheid vond de politie dat niet zo’n goed idee. Ze verboden hem met de bakfiets de weg op te gaan omdat hij een gevaar op de weg was. Hierdoor moest zijn dochter Cor als 9-jarig meisje mee gaan helpen. Er werd met de school gepraat en zo ging Corrie voor halve dagen naar school en voor halve dagen in het familiebedrijf brood met de bakfiets rondbrengen in Beek en Geverik.  

Weetje: ‘’1 brood van 1 kilo kostte destijds 25 cent (10,5 eurocent). Nu kost 1 brood van gemiddeld 800 gram €2.15.’’

De zusters Carmelitessen in het klooster betaalden hun waar met meel.
Velen kwamen met deeg en fruit om hun vlaaien te laten bakken. Zij gaven dit af en kwamen later terug om hun vlaai op te halen. Hiervoor moesten zij 15 cent (bijna 7 eurocent) betalen. Omdat men wel eens teveel deeg gaf, maakte Marie van de overgebleven degen één geheel en maakte daar weer knapkoeken om die vervolgens in de winkel te verkopen.

Meel werd gehaald bij “De Makker” in Meerssen of Mengelers in Spaubeek. Als Lambert tekort kwam ging Marie op de fiets een zak van 50 kilogram halen op de Adsteeg in Beek (Tegenwoordig mogen meelzakken niet zwaarden wegen dan 20 kilogram volgens de Arbo wet). Andere grondstoffen kwamen via Wil Heuts uit Sittard (toen vorst van de Marotte). Suiker en boter kwamen van Retra uit de Molenstraat. Later is dit de All-Markt geworden. Snijmachines voor het brood waren er in die tijd niet. Iedereen sneed thuis zelf met het mes. Voor roggebrood was er overigens wel een handmatig apparaat.

1957
Na de basisschool ging Louis op 12-jarige leeftijd de bakkerij in als broodbakker. Hierbij werd hij geholpen door andere bakkers uit Beek.

1958
Cees Dukers ging als 12-jarige bij Duchateau in Maastricht in de leer als banketbakker.

1959
Lambert droeg de bakkerij over naar zijn zonen Louis en Cees. Marie en Lambert bleven wel in het huis wonen. In de bakkerij werd een nieuwe oven met daarnaast een douche geplaatst. Dankzij de oven was het water uit de douche warm. Een warme douche was vrij uniek voor Beek destijds. Hierdoor kwamen diverse buurtbewoners zich wekelijks douchen in de bakkerij.

1968
In 1968 trouwde Louis met Tineke Pinxt uit Geulle. Zij woonden samen met hun gezin op de eerste en tweede verdieping van de Hoolstraat. In hun gezin werden 2 kinderen geboren: Raymond (1969) en Noëlle (1977). Cees en zijn vrouw Ria woonden ook nog een periode op de voormalige meelzolder boven de bakkerij.

Louis en Cees hebben ongeveer tien jaar samen de bakkerij gerund. In die tijd deden ze beiden in de vroege ochtend bakken en ‘s middags reden ze hun ventroute met de bestelbusjes. Op een gegeven moment kreeg Cees last van zijn rug waardoor hij noodgedwongen een ander beroep moest gaan uitoefenen. Hij ging de verzekeringen in. Wel is hij altijd blijven uithelpen op zon- en feestdagen. Nog steeds is hij bij drukke dagen oproepbaar.

1974
Door de jaren heen is er altijd wel het een of ander verbouwd. Rond 1974 vond de grootste verbouwing plaats. De bakkerij werd gemoderniseerd door middel van een automatische bollenkast en een nieuwe revolutionaire oven. Het jaar erna was de winkel aan de beurt.

1982
Grondlegger Lambert Dukers overlijdt op 74-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Sittard op 9 december 1982.

1989
Raymond Dukers gaat als bakker de bakkerij in en wordt medevennoot. Er wordt een geautomatiseerd bestellingen-en productiesysteem ingevoerd waardoor alles makkelijker en sneller gaat.

1990
Bakkerij Dukers wordt opgenomen in het Echte Bakkers Gilde en mag zich vanaf nu De Echte Bakker Dukers noemen.

1998
Bakkerij Bours in Stein wordt overgenomen, het eerste filiaal is een feit.
De productie van brood en banket wordt gescheiden. In Stein wordt het klein- en grootbrood gemaakt en in Beek de vlaaien en het gebak.

2000
In mei wordt bakkerij Janssen in Bunde overgenomen. De bakkerij in Bunde wordt stilgelegd.

2002
Bakker Bennenbroek aan de Gasthuisstraat in Meerssen wordt in juli overgenomen. De Echte Bakker Dukers bestaat nu uit drie filialen.  

2004
In Elsloo wordt het vierde filiaal geopend. 

EN…..BAKKERIJ DUKERS WORDT “BESTE ECHTE BAKKER VAN LIMBURG”

2005
De productie van het banket in Beek wordt na een intensieve verbouwing in zijn geheel naar Stein verplaatst. De bakkerij in Beek wordt gesloten, de winkel wordt een filiaal waarvan Tineke Dukers de filiaalleidster wordt.
De Echte Bakker Dukers wint de oliebollencompetitie van Limburg voor de 1e keer.

2006
De gemeente Meerssen verkoopt het pand aan de Gasthuisstraat 1 en De Echte Bakker Dukers vindt haar intrek aan de Beekstraat 5 in Meerssen. Hier wordt een warme en moderne bakkerswinkel gerealiseerd. Ook wordt de oliebollencompetitie voor de 2e keer gewonnen. In november krijgt de bakkerij het bericht dat ze zijn genomineerd in de landelijke wedstrijd : “Bakkerij van het Jaar” samen met nog elf andere bakkerijen in Nederland.

2008
Na het winnen van de oliebollenwedstrijd wordt De Echte Bakker Dukers ook 2e in de Nonnevotten competitie. Op Carnavalsdinsdag krijgt men het bericht dat de bakkerij de finale heeft behaald van een prestigieuze landelijke wedstrijd. Landelijk gezien is De Echte Bakker Dukers al de Beste Limburgse Bakkerij waarbij het samen met nog vijf andere bakkerijen de strijd aangaat voor de titel Beste Bakker van Nederland. Op 8 april 2008 werd Gerard Oonk uit Enschede beloond met deze titel. De Echte Bakker Dukers wordt 6e van heel Nederland.

2009
Bij de Limburgse Nonnevotten competitie worden we eerste….
Het pand aan de Vliegenstraat in Bunde wordt verkocht en de winkel wordt verplaatst naar het St. Agnesplein in Bunde.

2010
De Echte Bakker Dukers werkt aan verdere automatisering achter de schermen met het oog op de toekomst. Er wordt een webshop ontwikkeld met foto’s zodat klanten thuis kunnen bestellen. Voor de Nederlandse bakkerijwereld toen nog redelijk uniek, want een bakker met een webshop was toen erg vooruitstrevend.

2011
Rond Pasen wordt een nieuw filiaal op de Barbarastraat in Geleen geopend. Dit is inmiddels het zesde vijfde filiaal van De Echte Bakker Dukers.

2012
Na een aantal jaar geen intensieve activiteiten te hebben ondernomen wordt er een volledig nieuwe huisstijl gepresenteerd met ludieke acties waaronder Blauw Brood. De Echte Bakker Dukers heet voortaan Dukers, dé bakker. De kleuren werden verfrissend modern, maar met traditie. Vandaar ook de slogan “Traditie met Ambitie”.

Blauw : de kleur waarin opa Lambert destijds met zijn bakkerij ook is gestart.
Zwarte rondje : verwijst naar de ronde vlaai, een traditioneel product waar de klant voor komt, maar ook naar de stempel van goedkeuring.
Witte letters : steken mooi en duidelijk af tegen het zwart en blauw. De aparte schrijfletter is de traditionele chocoladeschrijfletter waarmee op taarten een naam met chocolade wordt geschreven. 
Dé bakker : staat voor de warme, écht bekende bakker in onze regio. 

2014
In november hebben we een grote Open Dag in de bakkerij georganiseerd. Dit was zoals altijd een superfestijn voor groot en klein. Kijken achter de schermen bij de warme bakker waar de bakkers nog met hun handen moeten werken om er een lekker en goed brood van te maken.

In augustus wordt bakkerij Kleintjens in de Gasthuisstraat in Meerssen overgenomen. De winkel in de Beekstraat blijft voorlopig nog gewoon open.

2016
in 2016 bestaat bakkerij Dukers 80 jaar. Het gehele jaar worden er ludieke acties georganiseerd om dit jubileum te vieren. Ook kregen we de kans om gezamenlijk met Keurslagerij Eidams en Bufkes een nieuw filiaal te openen in het Winkelcentrum van Stein op Raadhuisplein 59. Hier kan de klant niet alleen terecht voor verse brood- en banketproducten, maar ook voor vleeswaren, belegde broodjes en dergelijke.

2018
Op 9 oktober opent Dukers, dé bakker de deuren van haar negende filiaal. Deze ligt in Oud Geleen aan de Pieterstraat, vlakbij een slager, groentewinkel, en een supermarkt. De winkel was voorheen de bakkerswinkel van Eussen bakkerij. U kunt hier terecht voor alle overheerlijke producten van Dukers, maar ook voor een kopje koffie met een broodje of een stuk vlaai. 

Zonder ontwikkeling en innovatie staat alles stil. Daar waar mogelijk investeert Dukers, dé bakker in nieuwe, betere en milieuvriendelijke automatisering zonder daarbij de kwaliteit van de producten uit het oog te verliezen.

Al jaren is onze internetsite bekend waarbij de webshop voor een klein extra filiaal heeft gezorgd. Hierop kan men alle producten 24/7 bekijken, bestellen en eventueel betalen. Het filiaal op de Mauritsweg in Stein maakt het zelfs mogelijk om met Kerst de vooraf betaalde webshop bestellingen bij een apart loket af te halen, zonder wachttijd. Gemakkelijker kan het niet voor de klant.