Carnaval bij Dukers dé bakker

Carnaval is een vrolijke periode na de donkere winterse maanden. Het is een echt Limburgse traditie en de laatste jaren uitgegroeid tot een 3daags volksfeest waar ook velen van boven de rivieren voor naar Limburg komen. Maar ook een periode waarin de Limburgers die niets met Carnaval of Vastenoavend hebben de provincie ontvluchten.  Ook in de periode vóór het officiële carnaval zijn er in de carnavalsdorpen en steden al diverse zittingen en gala-avonden. 

In de periode vóór Carnaval zijn onze  bakkers druk met de diverse Carnavals-specialiteiten zoals de Dukers’ nonnevot, de Carnavalsvlaai, Paprika Brood  en vele vele worstebroodjes en saucijzenbroodjes. 

Nieuw en uniek dit jaar is het door Lei Lodiers en Raymond Dukers  ontwikkelde “Lei-breudje”. Een gezonde hartige snack gemaakt van gebakken balkenbrij met appeltjes en rozijnen. Wilt u de totstandkoming van deze samenwerking zien, kijk dan op de Facebookpagina van dukersdebakker, van Lei Lodiers of Bourgondrie

Het Lei-breudje is een snack gemaakt van bladerdeeg waarin ons familierecept met balkenbrij wordt verwerkt. Dit balkenbrij recept is heel eenvoudig en bestaat uit gebakken verse balkenbrij met erbij gebakken verse appelstukken zonder schil en gewelde rozijnen. Het broodje is het lekkerste als het warm wordt gegeten en gemakkelijk in de oven, magnetron of airfryer. Voor de liefhebber snog at Limburgse appelstroop erover en smullen maar. 

Onze openingstijden zijn anders met de Cranaval. Op Carnavalsmaandag -en dinsdag zijn wij gesloten om zelf en onze bakkers en winkeldames ook feest te kunnen laten vieren. openingstijden carnaval 2019

Bron Wikipedia :  Balkenbrij is een oud gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop en organen), boekweitmeel (soms tarwebloem) en speciale kruiden (vooral rommelkruid), die een zoete smaak afgeven.[1] Soms worden krenten of rozijnen toegevoegd.

Het product, dat ook bekend is in Rijnland (Duitsland) en Belgisch Limburg, wordt in Nederland vooral in het oosten en zuiden van het land gegeten.[2][3][4] Limburgse balkenbrij (in het dialect meestal Karboet[5] of Kroeboet[6] genoemd) bevat veel bloed waardoor het donkerroodbruin in plaats van grijs van kleur is en qua smaak meer op bloedworst lijkt. Balkenbrij wordt in blokken verkocht en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Het is van oorsprong een goedkoop boerengerecht, dat in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt kon worden. Van slachtresten gemaakte gerechten komen in veel landen voor, zoals het Duitse ‘Panhas’ en het Amerikaanse ‘scrapple’ en ‘goetta’. Bij de moderne varianten van balkenbrij gebruikt men vaak varkensvlees, spek en lever in plaats van slachtafval.